Białe, czerwone lub różowe jest powszechnie znane i lubiane. Spotykamy je na stołach w naszych domach i w restauracjach. Wino – trunek urozmaicający ważne wydarzenia i alkohol mile widziany podczas wieczornych kolacji. Może być podawane na kilka sposobów, które warto wypróbować. W niniejszym artykule znajdziesz kilka cennych wskazówek do przygotowania wyjątkowych trunków.
Wybierasz – zimne czy ciepłe?
W czasie upalnego lata warto spróbować bardzo dobrze schłodzonego, białego wina w połączeniu z świeżymi truskawkami. To wyjątkowy duet, który ukoi pragnienie i pomoże w walce z wysoką temperaturą. W dodatku okaże się doskonałym dodatkiem do deseru. Czerwone, wytrawne i bardzo dobrze schłodzone perfekcyjnie sprawdzi się przy ostrych daniach. Jego słodka odmiana współgra perfekcyjnie z słodkimi przystawkami i deserami. Białe wino, uważane za znacznie delikatniejsze lubią zwłaszcza kobiety.
Jego smak pasuje do większości poczęstunków, dlatego tak często można spotkać je w kartach restauracji. Warto również pytać kelnerów o dostępne rodzaje i ich odpowiednie dopasowanie do wybieranych potraw. Ponieważ nie będąc koneserem z pewnością nie wybierzemy wina tak perfekcyjnie dopasowanego nuta smakową do potraw jak doświadczony kelner lub kelnerka. Natomiast zimą najlepszym sposobem na rozgrzanie okazuje się pyszny grzaniec. To połączenie pomarańcz, miodu, przypraw. Jego smak i aromat odprężają i są doskonałym rozwiązaniem na długie, chłodne wieczory. Często pojawia się on na stołach podczas rodzinnych wigilii. Jego zapach w połączeniu z świątecznymi potrawami gwarantuje wyjątkowy klimat. Dobrym pomysłem na stworzenie napoju z wykorzystaniem wina jest przygotowaniu ponczu. Opisywany trunek stanowi jeden z jego składników. Ponieważ do stworzenia ponczu potrzebujemy również soków owocowych, alkoholu pod postacią wódki bądź rumu, a także cukru, herbaty oraz przypraw.
Ta mieszanka może być serwowana zarówno w niskich temperaturach jak i nieco podgrzana. Dlatego można ją przygotować w dowolnej porze roku. Sprawdzi się w przypadku organizacji imprezy, na którą zapraszani są liczni goście. Poncz nie jest podawany jak większość trunków w butelkach. Przygotowuje się go w bardzo dużej wazie, z której jest bezpośrednio przelewany do szklanek lub kieliszków gości. Jego spora ilość jest wystarczająca by zadowolić zaproszone towarzystwo. Warto zadbać by jego smak zadowolił kubki smakowe wszystkich zaproszonych, dlatego komponując trunek trzeba przywiązywać wagę do proporcji dodawanych składników. Warto unikać mieszania różnych gatunków wina, zarówno w podawanych na ciepło jak i na zimno. Ponieważ takie połączenia mogą zakończyć się dosyć nieprzyjemnie kolejnego dnia. Poza tym w bardzo szybkim czasie po takim wymieszaniu odczujemy dyskomfort. Stawiając na jeden rodzaj unikam tego typu nieprzyjemności.